In document, prezentat bibliotecii in 1933 de Marcian Rossi, un barbat american de origine italiana, "se gasesc imaginea unei corabii si o harta care arata o parte din India, China, Japonia, Indiile orientale si America de Nord", indica raportul bibliotecarului din acea epoca.
Botezat "Map-with-ship" ("Harta cu corabie"), documentul este marcat cu "un blazon, desenat sub corabie, o incrucisare de litere care dau numele «Marco Polo». Stramtoarea care desparte Siberia de Alaska este principalul subiect al hartii", noteaza autorul articolului din VSD, scriitorul si regizorul Thierry Secretan.
Acesta povesteste ca un examen realizat de FBI, in 1943, cu ajutorul razelor ultraviolete, a permis "stabilirea prezentei a trei tipuri de cerneala pe aceasta harta, care a fost reactualizata de-a lungul timpului". Raportul aminteste de mai multe ipoteze care au circulat in epoca. Printre acestea se numara posibilitatea ca "Marco Polo, care a revenit la Venetia in 1295, sa fi raportat in Europa primele informatii despre existenta Americii de Nord, altele decat cele furnizate de exploratorii nordici".
"Daca aceasta harta apartine cu adevarat lui Marco Polo, atunci acesta a ajuns in America cu doua secole mai devreme decat Columb si a desenat stramtoarea care separa Asia de America cu patru secole inainte ca aceasta sa apara pe hartile europene", a spus Thierry Secretan.
Descoperirea Americii este atribuita lui Christofor Columb, in 1492.
Marco Polo, care nu a vorbit niciodata in documentele sale despre descoperirea vreunui teritoriu in regiunea Alaska, a spus prietenilor pe patul de moarte: «Am scris doar despre jumatate din lucrurile pe care le-am vazut»", a amintit Thierry Secretan. (MEDIAFAX)