In plus, un studiu realizat pe 62 de imprimante a scos la iveala ca 17 dintre acestea – 30% – au dispersat cantitati mari de toner in aer.
Profesorul Lidia Morawska, de la Queensland University of Technology, care a coordonat studiul, a declarat: "Particulele foarte fine sunt cele mai ingrijoratoare, pentru ca pot patrunde adanc in interiorul plamanilor, unde determina aparitia unui risc major pentru sanatate. Particulele de toner dispersate de imprimante sunt minuscule, similare celor din fumul de tigara, si atunci fac aceleasi daune atunci cand ajung in interiorul plamanilor.
Efectele asupra sanatatii pe care il are inhalarea de particule ultrafine depinde de compozitia particulelor, insa rezultatul poate varia de la o iritatie respiratorie la boli mai grave, cum ar fi problemele cardiovasculare sau cancerul".
Studiul, efectuat intr-un imobil de birouri din Brisbane (Australia), a aratat ca numarul de particule aflate in aer creste de cinci ori in timpul orelor de program.
Emisiile de particule au fost si mai grave in cazul cartuselor uzate de toner si atunci cand imaginile si graficele au solicitat cantitati mai mari de toner pentru imprimare.
Studiul, ale carui rezultate vor fi publicate saptamana aceasta in jurnalul "Environmental Science and Technology" al American Chemical Society, identifica branduri si modele de imprimante cu cele mai mari emisii de particule de toner si cere ca acestea sa fie vandute impreuna cu avertismente privind sanatatea. (MEDIAFAX)