Complexul National Muzeal "ASTRA" Sibiu a initiat, in anul 2001, organizarea Festivalului National al Traditiilor Populare, sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor si a Institutului Cultural Roman, in colaborare cu Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale,
Consiliile Judetene si Centrele Judetene pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale ale judetelor invitate, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Sibiu si a Primariei Municipiului Sibiu.
Festivalul este conceput ca o manifestare spectaculara si interactiva, un dialog intre actanti si publicul vizitator, povestind, cantand, dansand, exersand in cadrul atelierelor de arte plastice sau arte mecanice, gustand mancaruri traditionale.
La fiecare editie a Festivalului participa reprezentanti ai cate unui judet din Transilvania Muntenia, Moldova si din Republica Moldova. Cele trei judete invitate la cea de-a sasea editie a Festivalului sunt Cluj, Vaslui, Dambovita. Republica Moldova va fi reprezentata prin ansambluri si grupuri folclorice din Criuleni si Serbia printr-un grup de pe Valea Timocului.
Cei 450 de participanti-actanti asigura acoperirea celor sapte sectiuni tematice din programul Festivalului: Arte religioase (traditii cultice legate de practicile religioase), Literatura populara (basme, poezie si teatru popular), Arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte plastice traditionale (mestesuguri artistice), Arte mecanice (creatie tehnica traditionala) si Arta culinara (meniuri dupa retete traditionale).
In cele sase zile ale Festivalului, participantii-actanti vor evolua in fata vizitatorilor, dupa un program cu durata de zece ore (10.00 – 20.00), desfasurat simultan pentru toate cele sase sectiuni.
Festivitatea oficiala de deschidere va avea loc marti, 31 iulie 2007, orele 17.00 in Piata Mare. (MEDIAFAX)