O recolta de medicamente
Ideea a fost recent relansata in cadrul unui congres mondial la Verona, unde peste 150 de delegati de la universitati, centre de cercetare si industrie au discutat perspectivele asa-numitului “molecolar farming”: adica a utilizarii de plante, modificate genetic astfel incat sa produca molecule de interes farmacologic, in mod deosebit vaccinuri si anticorpi monoclonali.
Dupa cum a explicat Mario Pezzotti, profesor doctor in genetica agrara la Universitatea din Verona, utilizarea sistemelor vegetale ar aduce multe avantaje, si mai ales costuri reduse: “Plantele au nevoie de mai putina energie pentru a trai, avand in vedere ca utilizeaza solul, lumina solara si fotosinteza. In plus, permit economii de neconceput in cazul celulelor animale, prin amenajarea de sere mai mari decat orice laborator”.
In plus, a mai adaugat specialistul, plantele nu sunt atacate de bacterii si alte organisme care infecteaza speciile animale. Ca atare, in viitor, modificand plante precum tabacul, care poate fi modificata genetic cu mare usurinta, vor putea fi produse medicamente impotriva TBC-ului, a virusului HIV si a hepatitelor.