Celulele susa de soarece ar putea fi cheia descoperirii unor noi tratamente pentru oameni
Cele doua studii publicate in revista stiintifica Nature, realizate de specialisti de la universitatile britanice Oxford si Cambridge, trag aceleasi concluzii: celulele susa prelevate din embrionii de soarece si din cei umani sunt mult mai asemanatoare decat s-a crezut pana acum.
Pana acum, aceste celule pareau diferite si nu aveau acelasi comportament si, din acest motiv, specialistii nu au inregistrat mari progrese in cercetarile in laborator asupra celulelor susa embrionare umane.
Noile celule, numite "epiblaste" (de la epiblast, stratul de celule care inveleste embrionul), descoperite la rozatoare ar putea furniza un instrument mai bun pentru testarea terapiilor potentiale impotriva unor grave maladii sau leziuni umane, potrivit cercetatorilor.
Aceste celule reprezinta "legatura lipsa" intre celulele embrionului de soarece si cele ale embrionului uman, potrivit lui Roger Pedersen, coordonator al echipei de specialisti de la universitatea Cambridge, Marea Britanie.
Cercetatorii si-au dat seama ca celulele embrionare de soarece trebuie prelevate mai tarziu, dupa aproximativ o saptamana de la conceperea embrionului, pentru ca abia in aceasta etapa prezinta similaritati mari cu cele embrionare umane.
Celulele susa sunt celule nediferentiate, provenite dintr-un embrion sau din tesuturi adulte, capabile sa se multiplice si sa se dezvolte in laborator. Celulele susa pot fi utilizate in tratarea unor boli grave, precum Parkinson, Alzheimer, fibroza chistica sau maladia Huntington, sau sa "repare" diverse organe din corp.
Multe grupuri religioase si conservatoare condamna cercetarile asupra celulelor susa embrionare pentru ca embrionul este considerat din primele sale clipe de viata o fiinta umana completa. (MEDIAFAX)