Astfel, 71 la suta dintre respondenti au spus ca sunt interesati de cercetarea medicala, 84 la suta de mediu, 68 la suta de problemele economice si sociale si aproximativ 60 la suta de stiinta si tehnologie.
Interesul europenilor pentru domeniul medical creste proportional cu varsta. 76 la suta dintre persoanele peste 55 de ani acorda atentie stirilor medicale, insa aceste informatii nu sunt ignorate nici de tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani, 61 la suta dintre acestia declarand ca urmaresc subiectul. Cele mai interesate de rezultatele cercetarilor medicale sunt persoanele care sufera de afectiuni cronice sau care au avut o problema de sanatate in familie. Ceea ce atrage interesul cetatenilor europeni sunt rezultatele cercetarilor medicale (78 la suta) si descoperirile privind bolile majore (60 la suta). Acestia urmareasc rezultatele din domeniul medical pentru ca vor sa invete cum sa se protejeze mai bine de boli.
Ca surse de informare, cetatenii au cea mai mare incredere in medici si angajati medicali (53 la suta) si in cercetatori care lucreaza in universitati si in laboratoare guvernamentale (47 la suta). In topul increderii, acestia sunt urmati de presa din domeniul medical, cu 31 la suta. Institutiile internationale – inclusiv Uniunea Europeana – si organizatiile nonguvernamentale sunt mult mai credibile in ochii europenilor decat cele regionale sau nationale.
Televiziunea este cel mai important canal de informare folosit de europeni pentru a obtine informatii despre stiinta si cercetare (70 la suta), urmata de ziare, radio si reviste. Din ce in cei mai multe persoane folosesc internetul pentru a afla informatii stiintifice (19 la suta), mai ales cei tineri, spun autorii studiului.
Studiul a urmarit si gradul de informare al europenilor in legatura cu proiectele de cercetare privind problemele biologice si medicale. Astfel mai mult de jumatate dintre europeni (52 la suta), mai ales in statele vechi din UE, stiu ca cercetatorii specializati in biologie si in stiinta medicala au posibilitatea de a lucra cu colegi europeni la proiecte de cercetare comune. De asemenea, 44 la suta dintre respodenti stiu ca UE co-finanteaza astfel de proiecte comune.
In cadrul studiului au fost intervievate 29.000 de persoane din cele 27 de state ale UE si din Turcia si Croatia. (MEDIAFAX)