Primele stele din Univers ar putea oferi indicii asupra materiei negre
Pe baza unor modele matematice create pe computer, cercetatorii de la Universitatea din Durham, Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca materia neagra, care este de doua tipuri, "calda" si "rece", a fost esentiala pentru formarea primelor stele din Univers.
La putin timp dupa Big Bang, care a avut loc in urma cu 13,7 miliarde de ani, materia care forma atunci Universul era neteda ca suprafata unei ape, cu cateva mici ondulatii. Aceste ondulatii s-au extins, sub efectul fortei gravitationale care actiona asupra particulelor continute de materia neagra. Intre aceste particule au patruns gaze, iar in urma acestui proces au aparut primele stele, la aproximativ 100 de milioane de ani dupa Big Bang, potrivit cercetatorilor.
Specialistii britanici spun ca un mare numar de stele de diferite dimensiuni au aparut astfel din vaste explozii simultane asemanatoare unor filamente lungi, care au devenit brusc incandescente.
Liang Gao, unul din co-autorii studiului, a explicat ca "aceste filamente masurau aproximativ 9.000 de ani lumina, adica un sfert din lungimea Caii Lactee", galaxia din care face parte Pamantul.
Stelele nascute astfel din materie neagra "calda", cu o densitate mai mica, ar trebui inca sa existe in Calea Lactee si analiza lor ar trebui sa ofere indicii care sa dezlege misterele materiei negre, potrivit astro-fizicienilor.
In schimb, primele stele formate din particulele materiei negre "reci" au fost mai dense si nu ar fi putut sa supravietuiasca atat de mult ca acelea formate din materie "calda", potrivit modelului matematic conceput de cercetatori.
Astronomii americani au anuntat, in mai, ca au descoperit un inel de materie neagra intr-un grup de galaxii, lucru care constituie proba cea mai importanta de pana acum ca aceasta substanta misterioasa, care formeaza peste o cincime din Univers, exista. (MEDIAFAX)