Aditivii alimentari sunt substante folosite in productia alimentara pentru ameliorarea gustului, aspectului sau culorii.
Cercetatorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului copiilor participanti la acest studiu. O parte dintre copii au primit cocktail-uri de aditivi alimentari prezenti in mod obisnuit in produsele alimentare, ceilalti au primit simple sucuri de fructe.
Studiul, coordonat de Food Standards Agency (Agentia pentru securitatea alimentelor din Marea Britanie), confirma, spun cercetatorii, rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor ce prezinta hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).
"Am demonstrat efectul negativ al aditivilor alimentari asupra comportamentului copiilor hiperactivi cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani", a declarat cercetatorul Jim Stevenson, unul dintre autorii studiului. Cercetatorul a indicat ca aditivii alimentari nu au efect negativ doar asupra copiilor cu ADHD, ci si asupra populatiei generale.
"In general, copiii carora li s-au administrat aditivi s-au apropiat cu circa 10% de definitia copilului hiperactiv", a precizat Stevenson.
La studiu au participat 153 de copii cu varsta de trei ani si 144 de copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 9 ani. Cocktail-ul de aditivi alimentari a continut un conservant, benzoatul de sodiu (E211), si diferiti coloranti alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) si rosu alura (E129).
Hiperactivitatea este asociata cu tulburari de concentrare si atentie si cu dificultati in a acumula anumite cunostinte, precum scrisul, cititul sau socotitul.
Numai in Statele Unite, numarul copiilor cu ADHD s-a triplat in ultimii 25 de ani, atingand cifra de 2,84 de milioane in perioada 2001 – 2002. (MEDIAFAX)