Delfinii sunt „persoane non-umane”, susţin experţii

21 02. 2012, 08:35

Experţi în filozofie, conservare şi în comportamentul delfinilor susţin că delfinii şi balenele sunt fiinţe inteligente, conştiente de sine, elemente ce justifică tratarea lor ca persoane.

Recunoaşterea drepturilor cetaceelor ar însemna ca vânătoarea şi ţinerea acestor fiinţe în captivitate să înceteze.

Cercetătorii susţin această „declaraţie a drepturilor cetaceelor” după ani de studii ce au arătat că delfinii şi balenele au creiere mari şi complexe ce le permit să atingă un nivel de conştiinţă de sine similar cu cel atins de oameni.

„Delfinii sunt persoane non-umane. O persoană trebuie să fie un individ. Dacă indivizii contează, atunci uciderea intenţionată a unui individ este echivalentul etic al uciderii unei fiinţe umane”, a declarat profesorul Tom White, expert în etică la Universitatea Loyola din Los Angeles.

Psihologul dr. Lori Marino, de la Universitatea Emory din Atlanta, a explicat cum progresul ştiinţei a dus la schimbarea perspectivei din care este privit creierul cetaceelor: „Iniţial, vedeam creierul delfinilor şi al balenelor ca pe o masă amorfă, ce nu prezintă multă inteligenţă şi complexitate. Acum, înţelegem că este vorba de un creier cu o complexitate uluitoare, similară cu cea a creierului uman”.

Chris Butler-Stroud, reprezentantul organizaţiei „Whale and Dolphin Conservation Society”, a relatat un caz extraordinat înregistrat pe coasta Patagoniei: „Un exemplar bătrân, membru al unui grup de balene orca, avea probleme la falcă şi nu mai putea să mănânce. Partenerii balenei au ţinut-o în viaţă, hrănind-o. Astfel, balenele trebuie să fi conceptualizat faptul că, dacă nu o hrăneau, acest membru vârstnic al grupului ar fi murit”.

Conform cercetătorilor, recunoaşterea drepturilor cetaceelor în legislaţia internaţională ar putea dura câteva decenii. „Dacă suntem norocoşi, vom atinge acest obiectiv în 10 ani. Acum ne aflăm în faza în care se găseau acum 20 de ani climatologii. Acesta este doar primul pas”, a declarat Tom White.

Surse: Press Association şi The Guardian