O mutaţie genetică ne predispune la obezitate
Gena este numită GPR120, iar specialiştii spun că ea este responsabilă pentru apariţia unor boli ale ficatului, ca urmare a acumultării celulelor adipoase în această zonă.
Într-o primă etapă, studiul a fost realizat pe două grupuri de şoareci care au primit hrană grasă. Un grup a fost format din şoareci cărora specialiştii le-au dezactivat gena GPR120 şi un altul în care gena a rămas activată. Astfel, cercetătorii au aflat că şoarecii care aveau gena dezactivată au luat în greutate cu 15% mai mult decât cei din celălalt grup. Totodată, la cei cu gena dezactivată s-a constat că nivelul total de grăsime acumulată a fost dublu faţă de cel al şoarecilor cu gena normală. În plus, s-a constat că şoarecii cu gena GPR120 dezactivată au prezentat simtome de diabet şi steatoză hepatică.
Atunci când ambele grupruri au primit mâncare cu un nivel scăzut de grăsimi, nu s-au înregistrat diferenţe mari de greutate între şoareci, studiul sugerând că gena este puternic asociată cu obezitatea legată de dietă.
În a doua etapă a studiului, specialiştii au comparat efectele genei asupra oamenilor. În această etapă au fost implicaţi 6.900 de europeni obezi care consumau regulat mâncare grasă şi alţi 7.650 de oameni care aveau o dietă sănătoasă. Cercetarea a indicat că această mutaţie a genei este întâlnită la 2,4% dintre persoanele obeze şi 1,3% dintre indivizii care au o dietă sănătoasă. De asemenea, în urma rezultatelor, specialiştii au concluzionat că cei care deţin această mutaţie au cu 60% mai multe şanse să devină obezi, comparativ cu restul indivizilor.
Sursa: The Mainichi Daily News