Testul a fost efectuat pe şapte femei din Danemarca cu o vârstă medie de 60 de ani. Microcipul a funcţionat fără probleme în teste, eliberând sub pielea pacientelor până la 19 doze zilnice dintr-un medicament anti-osteoporoză. În mod normal, medicamentul era administrat sub formă de injecţie.
Implantul s-a dovedit a fi fără efecte secundare, iar testele au arătat că medicamentul a fost la fel de eficace ca atunci când era administrat sub formă de injecţie zilnică.
Experţii estimează că va mai dura aproximativ 4 ani până când microcipul va fi lansat pe piaţă. Atunci când va fi disponibil, acesta va permite pacienţilor care necesită medicamente injectabile să înlocuiască seringile cu ac cu acest microcip.
Microcipul va putea fi folosit pentru medicamentele ce tratează scleroza multiplă, artrita reumatoidă, pentru chimioterapie, hormoni şi chiar pentru vaccinuri, estimează cercetătorii.
Unul dintre autorii cercetării, dr. Robert Langer de la MIT, afirmă că „este o tehnologie din «Star Trek», dar acum devine realitate”.
Langer afirmă că ideea acestui microcip medical i-a venit în urmă cu 15 ani, atunci când urmărea un show televizat despre modul în care sunt produse microcipurile din industria computerelor. Langer a lucrat cu colegii săi de la MIT în anii ’90, studiind ideea unui microcip medical şi publicând primul studiu pe această temă în 1999.
Microcipul conţine mai multe mini-rezervoare ce găzduiesc dozele de medicament şi un transmiţător wireless ce este folosit pentru a comunica cu un computer portabil. Un chirurg implantează microcipul printr-o incizie măsurând 2,5 centimetri, operaţia necesitând doar anestezie locală. Fiecare mini-rezervor conţine o singură doză de medicament, iar atunci când microcipul primeşte instrucţiunea de a elibera o doză în organism, implantul transmite un impuls electric către mini-rezervor, topind membrana şi permiţând medicamentului să se răspândească în corp.
Pacientele care au participat la test s-au declarat mulţumite de dispozitiv, afirmând că nu l-au simţit după ce a fost implantat şi declarând că ar fi dispuse să repete procedura.
Doctorii afirmă că microcipurile prezintă mai multe avantaje faţă de metodele convenţionale de administrare a medicamentelor: pacienţii au o experienţă comfortabilă, iar dozarea automată asigură că medicamentele sunt luate la timp, în dozele prescrise de doctor.
Cercetătorii intenţionează să conceapă un microcip dotat cu 365 de rezervoare, pentru a avea suficiente doze pentru un an de tratament. Oamenii de ştiinţă afirmă că va dura aproximativ 2 ani până la realizarea acestuia, urmând să fie nevoie de alţi 2 ani pentru aprobarea microcipului de către autorităţile competente.