Realizatorii studiului, o echipă de cercetători americani de la Boston Medical Centre, afirmă că forţa cu care o persoană strânge obiectele în timpul vârstei mijlocii este corelată cu riscul de a suferi de un atac cerebral.
Cercetarea experţilor americani nu este prima care arată o legătură între viteza de mers şi sănătatea precară. Un alt studiu, publicat în 2009 în British Medical Journal, arăta existenţa unei legături puternice între mersul încet şi riscul de a muri de atac de cord sau de alte afecţiuni cardiace.
De asemenea, un studiu publicat în jurnalul ştiinţific al celei mai importante asociaţii medicale din SUA, AMA, arăta că persoanele cu o vârstă mai mare de 65 de ani care merg repede tind să trăiască mai mult.
Conducătorul celui mai recent studiu, dr. Erica Camargo, a declarat că „deşi se ştia că persoanele în vârstă care prezintă o performanţă fizică mai scăzută prezintă un risc mai mare de a suferi de demenţă, până acum nu era cunoscut efectul în rândul persoanelor de vârstă mijlocie”.
Cercetarea a fost efectuată pe 2.410 persoane cu o vârstă medie de 62 de ani. Acestor voluntari le-au fost măsurate viteza de deplasare, forţa de prindere şi le-a fost scanat creierul, fiind apoi urmăriţi timp de 11 ani. După această perioadă, 34 de persoane au devenit suferinzi de demenţă, iar 79 au suferit un atac cerebral.
Oamenii de ştiinţă afirmă că studiul a relevat că mersul lent era asociat unui risc sporit de a suferi de demenţă, iar persoanele care aveau o strânsoare puternică prezentau un risc mai mic de a suferi un atac cerebral.
Cercetătorii afirmă că este nevoie de studii ulterioare pentru a înţelege cauzele acestor legături. Pentru reducerea riscului de a suferi de demenţă, doctorii recomandă o dietă sănătoasă, un stil de viaţă activ şi evitarea fumatului.
Sursa: BBC News