În cazul testelor de laborator efectuate pe şoareci, bexaroten-ul a îmbunătăţit rapid sănătatea generală a creierului, memoria şi comportamentul rozătorelor care sufereau iniţial de cancer. Cercetătorii susţin că efectele secundare ale acestui medicament folosit în prezent doar în tratamentul unor forme de cancer al pielii, sunt de-a dreptul spectaculoase şi neaşteptate pentru suferinzii de Alzheimer.
Cu toate acestea, o parte a specialiştilor sunt rezervaţi în declaraţii, semnalând faptul că rezultatele obţinute pe şobolani de laboratori nu se potrivesc mereu cu cele valabile pentru oameni. Cercetătorii au folosit cu succes bexaroten-ul pentru a dizolva depunerile de amyloizi, proteine toxice care se depun în cantităţi mari în creierele suferinzilor de Alzheimer. În doar 6 ore de la administrarea acestui medicament şobolanilor, s-a constatat că nivelul amyloizilor scăzuse deja cu o pătrime.
După 3 zile de tratatment, memoria şi comportamentul şobolanilor s-a îmbunătăţit considerabil, rozătoarele apucându-se din nou să-şi construiască vizuine, un instinct pierdut de animale atunci când erau suferinde.
Cu toate acestea, profesorul Derek Hill din cadrul University College din Londra avertizează că: „Înainte ca acest medicament să primească avizul pentru a fi folosit de suferinzii de Alzheimer în deplină siguranţă, trebuie să treacă mulţi ani de studii şi testări pe mii de pacienţi înainte de a ne convinge că nu are efecte secundare periculoase în timp”.
La ora actuală nu există niciun tratament sau medicament care să combată maladia Alzheimer.
Sursa: Daily Mail