Care este legătura între mărimea creierului şi numărul prietenilor?
Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford în colaborare cu cei de la Universităţile din Liverpool, Manchester şi Edinburgh, demonstrează că această regiune a creierului este mai dezvoltată la persoanele care au un număr mare de prieteni.
Studiul sugerează că avem nevoie să deţinem un set de capacităţi cognitive pentru a ne menţine un anumit număr de prieteni. Aceste capacităţi sunt descrise de oamenii de ştiinţă drept mentalizare, abilităţi prin care o persoană poate intui ce gândesc cei din jurul său. Dezvoltarea acestor capacitîţi, extrem de importante în gestionarea relaţiilor şi efectuarea comunicării, este determinată de mărimea cortexului prefrontal orbital.
În studiu au fost implicaţi 40 de voluntari ai căror creieri au fost observaţi cu ajutorul tehnicilor de imagistică. Astfel li s-a putut măsura dimensiunea cortexului prefrontal, parte a creierului implicată în gândire. Mai departe, participanţii au fost rugaţi să întocmească o listă a tuturor persoanelor cu care au socializat în ultimele 7 zile, iar ulterior au fost supuşi unui test pentru a li se determina capacitatea de mentalizare.
Rezultatele au indicat că cei care aveau mai mulţi prieteni s-au descurcat mai bine la sarcinile care presupuneau mentalizare, având, la nivelul cortexului prefrontal orbital, un volum neuronal mai mare decât ceilalţi participanţi.
Înţelegerea acestei legături dintre numărul de prieteni şi mărimea creierului unui individ îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mecanismele care au dus la dezvoltarea creierului uman şi care, de-a lungul timpului, ne-au diferenţiat pe noi de maimuţe.
Sursa: University of Oxford