Ruşii sunt aproape de a lămuri enigmele lacului Vostok
Cercetătorii sunt extrem de entuziasmaţi, însă există riscul contaminării lacului sau chiar posibilitatea declanşării unei explozii provocate de foraj, în condiţiile în care apa la care vor ajunge are o concentraţie mare de oxigen şi azot.
„Scoaterea la lumină” a lacului Vostok va fi primul contact pe care oamenii de ştiinţă îl vor avea cu reţeaua subglaciară de mai bine de 200 de lacuri, existentă sub calota glaciară antarctică. Unele dintre aceste lacuri datează din perioada în care continentul avea o climă mai caldă, fiind alipit teritoriului pe care noi azi îl cunoaştem drept Australia. Acum, lacurile continuă să existe în stare lichidă din cauza căldurii emanate de miezul planetei.
În momentul actual, specialiştii mai au de parcurs aproximativ 12 metri până să atingă suprafaţa lacului şi vor continua forajul abia după ce măsoară nivelul de presiune din adâncuri. Cu toate acestea, sezonul de forare se încheie în doar câteva săptămâni, când se va termina vara din Antarctica, iar dacă ruşii nu vor reuşi să atingă suprafaţa lacului înainte ca temperaturile să scadă la minus 38 de grade, proiectul va fi amânat până anul viitor în decembrie.
Deşi există o multitudine de lacuri subglaciare, Vostok este o adevărată comoară. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că în apa îngheţată din Antarctica trăiesc microorganisme. Descoperirea a revoluţionat gândirea asupra zăpezii şi gheţii, iar acum se crede că există şanse mari ca Vostok să găzduiască forme de viaţă.
Dacă se va dovedi acest lucru, descoperirea va fi semnificativă pentru astrobiologie. Satelitul natural al lui Jupiter, Europa, şi cel al lui Saturn, Enceladus, sunt acoperiţi de o crustă groasă de gheaţă sub care specialiştii cred că se poate găsi apă încălzită de alte surse decât Soarele.
Totuşi, oamenii de ştiinţă din lume îşi pun probleme legate de modul în care se va ajunge la suprafaţa lacului. Vostok are o suprafaţă similară cu cea a statului New Jersey, fiind al treilea lac din lume ca volum de apă. Aşa cum au explicat cercetătorii ruşi, concentraţia de gaze din lac îl face să semene cu o doză uriaşă de băutură carbogazoasă. Dacă el va fi deschis sub înaltă presiune, atunci va exploda şi mai bine de un sfert din volumul său va fi pierdut.
Sursa: Washington Post