Echipa de specialişti de la Universitatea La Trobe din Melbourne, Australia, a urmărit modul în care se dezvoltă 104 copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 luni, catalogaţi ca având un risc mare de apariţie a autismului.
Apoi, când aceştia au împlinit 3 ani au fost supuşi unui alt consult de specialitate.
În timpul primei etape a studiului, s-au utilizat senzori pasivi plasaţi pe capetele copiilor, pentru a le înregistra activitatea creierului atunci când bebeluşii urmăreau imagini. O parte dintre imagini expuneau feţele unor oameni care se uitau direct spre copil, iar o parte, feţele unor indivizi care se uitau în altă parte.
Cei care la vârsta de 3 ani au dovedit că nu suferă de nicio tulburare din spectrul autismului au arătat diferenţe clară în activitatea creierului, ca răspuns la un chip care se uita spre ei şi la un altul care se uita în altă parte.
Spre deosebire de aceştia, majoritatea copiilor care au dezvoltat tulburări din spectrul autismului nu au înregistrat diferenţe mari în activitatea creierului atunci când imaginile se schimbau. Astfel s-a constatat că participanţii la studiu care au dezvoltat autism au avut modele neobişnuite ale activităţii cerebrale, ca răspuns la contactul vizual cu o altă persoană.
Descoperirea sugerează că o eventuală observare a creierului ar putea prezice apariţia tulburărilor din spectrul autismului la copii, din primele 6 luni de viaţă.
Autismul afectează aproximativ 1% din populaţia mondială şi include un spectru larg de tulburări, de la retard mental şi incapacitate profundă de a comunica, la simptome relativ uşoare precum cele create de sindromul Asperger.
Printre caracteristicile de bază ale acestor tulburări se regăsesc abilităţile slabe de comunicare şi dificultăţile implicării sociale. Din acest motiv ,medicii doresc diagnosticarea timpurie a autismului pentru a-i putea ajuta pe copii să dezvolte capacităţi de adaptare.
Comportamentul caracteristic autist tinde să apară înaintea vârstei de doi ani, dar majoritatea diagnosticărilor se fac după această vârstă.
Sursa: ABC