Recent, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a listat aceste animale ca fiind „în situaţie critică”, după ce numărul acestora a scăzut la de la 5000 de exemplare (în 1985), la 2.400 – 2.800 de elefanţi.
Declinul acestei subspecii s-a înregistrat în urma distrugerii habitatelor din insula Sumatra, Indonezia. Aceste zone, care cândva reprezentau raiul elefanţilor, s-au transformat în plantaţii de palmieri (din care se obţine ulei) şi culturi de plante destinate producerii de celuloză şi hârtie.
După India şi Sri Lanka, în Sumatra se găsesc cele mai concentrate populaţii de elefanţi asiatici, insula adăpostind, totodată, populaţii importante de tigri, urangutani şi rinoceri.
„Elefantul de Sumatra se alătură grupului, din ce în ce mai mare, de animale indoneziene periclitate. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente de conservare a acestor animale, atunci avem toate şansele să le vedem cum dispar, în următorii 30 de ani”, a declarat Carlos Drews, membru al WWF.
Uneori, îndemnaţi de foame, elefanţii de Sumatra se aventurează spre zonele populate de oameni, unde distrug recoltele. De aceea, aceste animale periclitate nu sunt foarte populare în rândul sătenilor. Aşa se face că unii dintre ei sunt împuşcaţi sau otrăviţi, iar alţii sunt ucişi de braconieri pentru fildeş.
Sursa: AP