Ecranele sensibile ale smartphone-urilor sau tabletelor percep semnalele electrice ale corpului uman, atunci când sunt atinse cu degetele; or, substanţele biochimice precum proteinele şi moleculele de ADN prezintă şi ele sarcini electrice specifice.
De la această idee au pornit cercetătorii de la KAIST, care afirmă că au reuşit recent să demonstreze că un touchscreen poate „simţi” prezenţa şi chiar concentraţia moleculelor de ADN, cu aproape aceeaşi precizie ca şi aparatura convenţională – un prim pas spre utilizarea acestor ecrane pentru realizarea de analize medicale.
Următorul pas va fi testarea ecranelor tactile pentru recunoaşterea unor proteine, de pildă a unora utilizate în laboratoarele medicale pentru diagnosticarea unor boli ale ficatului.
Echipa lucrează, în prezent, la fabricarea unui ecran tactil cu proprietăţi speciale, capabil să recunoască precis mai multe biomolecule.
De asemenea, cercetătorii au în vedere proiectarea unor smartphone-uri cu o fantă specială, în care ar urma să fie introdusă o lamelă cu mostre de sânge sau urină, pentru o analiză instantanee.
Sursa: Reuters