Simplul act de îngrijire a unui câine poate declanşa o serie de activităţi la nivel neuronal. Instantaneu, neurotransmiţătorii din creier încep să „zburde”. Este un act involuntar care ne face să ne simţim bine. Mai mult, atunci când zâmbim, o cantitate mai mare de neurotransmiţători este secretată, dându-ne o stare de bine.
Totodată, mai multe studii au demonstrat că, atunci când îngrijim un câine, nivelul hormonului oxitocină creşte. Oxitocina ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a nivelului de cortizol, un hormon eliberat ca răspuns la stres şi nervozitate.
Acesta este motivul pentru care unii doctori susţin că adoptarea unui câine, ca animal de companie, poate fi un substitut al tratamentului medicamentos împotriva anxietăţii.
Studii recente sugerează că oamenii care au un nivel ridicat de oxitocină se pot vindeca mai repede decât restul persoanelor. De aceea, specialiştii cred că proprietăţile vindecătoare ale oxitocinei pot explica, parţial, beneficiile aduse de terapia canină. De multă vreme, câinii sunt aduşi în spitale pentru a ajuta pacienţii să se vindece, iar în ultimii ani, oamenii de ştiinţă din domeniul medical au începu să studieze relaţia dintre câine şi om, pentru a vedea dacă beneficiile aduse de aceste animale sunt reale.
Concluzia a fost că până şi simplul fapt de a plimba un câine îi avantajează pe oameni. Pe de-o parte, este vorba de mişcare şi beneficiul cardiovascular adus de aceasta. Pe de altă parte, câinii pot fi un „lubrifiant social”, cum îi numesc oamenii de ştiinţă. Este mult mai probabil ca, plimbând câinele, oamenii să se oprească să vorbească cu tine, sau măcar să îţi zâmbească, ceea ce înseamnă că această activitate ne ajută să devenim mai sociabili şi mai binedispuşi.
Sursa: USA Weekend