În decursul săptămânii trecute, paznicii au descoperit, într-o singură zi, cadavrele mutilate a opt rinoceri. Autorităţile estimează că anul trecut un număr de 448 rinoceri au fost ucişi în Africa de Sud, dintre care mai mult de jumătate în Kruger.
Tot în scopul protejării rinocerilor rămaşi în viaţă, autorităţile parcului au decis construirea unui gard electric cu lungimea de 150 kilometri, care va proteja graniţa parcului cu Mozambicul, ţara de unde pătrund cei mai mulţi braconieri în Africa de Sud.
Africa de Sud a fost puternic lovită de valul de braconaje care au drept victime rinocerii, datorită faptului că această ţară adăposteşte încă cele mai mari populaţii de rinoceri din întreaga lumea, cu o cifră de aproximativ 20.000 exemplare, reprezentând 70-80% din populaţia mondială de rinoceri africani.
Motivul intensificării braconajului constă în creşterea cererii de coarne de rinocer pe piaţa neagră din Asia de sud-est. Mai nou, chinezii insistă asupra unor aşa-zise proprietăţi anti-cancer ale coarnelor de rinocer, cu toate ca nu există niciun studiu ştiinţific medical care să confirme acest zvon.
Edna Molewa, Ministrul Mediului din Africa de Sud, a declarat că, în urma suplimentării numărului de rangeri din Kruger, efectivele acestora vor atinge cifra de 650 de paznici.
Sursa: BBCNews