Cea mai importantă concluzie a acestui studiu este aceea că tipul de proteine din dieta de zi cu zi afectează riscul unui atac cerebral în mod diferit. Trebuie să evaluăm beneficiile proteinelor ţinând cont de contextul alimentelor pe care le consumăm”, a comentat Dr. Frank Hu, profesor la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, unul din autorii acestei cercetări.
Profesorul Hu şi colegii săi au colectat date din două studii vaste ce au urmărit starea de sănătate a zeci de mii de bărbaţi şi femei de la vârsta mijlocie până la moarte.
De-a lungul celor 20 de ani de studiu, aproximativ 1.400 de bărbaţi şi 2.600 de femei au suferit un atac cerebral.
Pentru a descoperi care este efectul proteinelor din dietă asupra riscului de a suferi un atac cerebral, cercetătorii au împărţit persoanele studiate în funcţie de consumul zilnic de carne roşie, carne de pui, lactate şi alte surse de proteine.
Bărbaţii care mâncau mai mult de două porţii de carne roşie pe zi prezentau un risc de a suferi un atac cerebral cu 28% mai mare decât cei care consumau o treime dintr-o porţie de carne roşie pe zi. Cercetătorii au definit o porţie de carne roşie în jurul valorii de 110-170 de grame.
Femeile care consumau aproximativ două porţii de carne roşie pe zi prezentau un risc de a suferi un atac cerebral cu 19% mai mare decât cele care mâncau mai puţin de jumătate de porţie zilnic.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care renunţau la o porţie de carne roşie pe zi, obţinându-şi proteinele dintr-o porţie de carne de pui sau curcan, îşi reduceau riscul de atac cerebral cu 27%. În rândul celor care înlocuiau porţia de carne roşie cu nuci sau peşte riscul se reducea cu 17%, iar în rândul celor care înlocuiau carnea roşie cu lactate, riscul scădea cu 10%.
Dr. Adam Bernstein, unul dintre autorii studiului, spune că nu este surprins de rezultatele care arată că persoanele care consumă multă carne roşie suferă mai multe atacuri cerebrale.
„Am studiat şi efectul pe care îl are carnea roşie asupra riscului de a face diabet sau de a suferi de afecţiuni coronariene, aşa că mi se pare logic ca aceste afecţiuni cardio-metabolice să fie grupate”, a afirmat Bernstein.
Cercetătorii au fost surprinşi să descopere că persoanele care au consumat peşte nu au prezentat un risc mai mic de a suferi un atac cerebral. „Este posibil ca beneficiile oferite de peşte să depindă de modul în care acesta este preparat. Modul în care oamenii gătesc peştele variază semnificativ, iar studiul nostru nu a fost suficient de detaliat pentru a ne permite să studiem reţetele”, a explicat Bernstein.
În urma acestei cercetări, oamenii de ştiinţă recomandă limitarea consumului de carne roşie, în favoarea celei de pui şi peşte.
Sursa: Reuters