Probe de ADN din regiune indică existenţa unei vieţi stabile atât a faunei, cât şi a florei. Oamenii de ştiinţă speră ca aceste noi descoperiri să îi ajute la aflarea modului în care ecosistemul se va adapta la viitoarele schimbări climatice.
Pentru că permafrostul din Siberia, Canada şi Alaska a păstrat ADN-ul unor plante şi animale preistorice, oamenii de ştiinţă au extras mostre din sedimentele de acum 15.000 – 25.000 din regiunea Chukotka, aflată în nord-estul Siberiei. Analiza ADN a fost realizată pe fungi, care în mare parte se hrănesc pe seama plantelor.
Folosind 23 de mostre de permafrost, specialiştii au descoperit 40 de taxoni fungici care au existat în timpul ultimei ere glaciare. „Nu ne-am aşteptat să găsim atât de mulţi”, a declarat Eva Bellmain, coautor al studiului.
Descoperirea indică faptul că, acum 15.000- 25.00 de ani, în Siberia a existat o vegetaţie bogată, care a permis atât dezvoltarea fungilor, cât şi a unei diversităţi de mamifere precum rinoceri lânoşi, mamuţi lânoşi, reni şi elani.
Între timp, alţi doi cercetători, Haile şi Tina Jørgensen de la Universitatea din Copenhaga, au analizat atât probe ADN, cât şi polen fosil pentru a afla ce plante au existat în apropierea lacului Taymyr din nordul Siberiei. Folosind 18 probe de ADN procurate de la cinci situri din apropierea lacului, specialiştii au identificat 66 de taxoni de plante care, în ciuda fluctuaţiilor de temperatură (de aproape 20 de grade), au populat zona începând de acum 46.000 de ani, până acum 12.000 de ani.
Sursa: NewScientist