Vietăţi nemaivăzute au fost descoperite în jurul celor mai adânci izvoare hidrotermale submarine (VIDEO)
Izvoarele termale submarine, botezate Beebe Vent Field, în onoarea primului om de ştiinţă care s-a aventurat în adâncul oceanelor, au fost descoperite în Marea Caraibelor, la sud de Insulele Cayman.
În 2010, geochimistul Doug Connelly de la Centrul Britanic de Oceanografie şi biologul Jon Copley de la Universitatea Southampton au folosit un robot submarin, cu capacitatea de a se scufunda la adâncimi mari, pentru a analiza fundul mării. Astfel au fost descoperite noi izvoare hidrotermale submarine care se ridică aproape trei kilometri de pe fundul mării, în apropiere de muntele submarin Dent.
Descoperirea arată că aceste izvoare hidrotermale submarine sunt mult mai răspândite decât se credea iniţial. În plus, camerele de luat vederi de pe robotul submarin au surprins imagini uimitoare ale unor specii noi, printre care şi un crevete depigmentat, cu aspect fantomatic, botezat Rimicaris hybisae şi care creşte în colonii de până la 2000 de exemplare pe metru pătrat. Lipsiţi de ochi normali, aceşti creveţi au un organ sensibil la lumină situat pe spate şi care îi ajută să navigheze.
O altă specie înrudită, numită Rimicaris exoculata a fost descoperită în zona unui izvor hidrotermal submarin aflat la 4000 de kilometri de Dorsala Atlantică.
Pe lângă crevetele pal, la muntele Dent au fost găsite şi alte vietăţi precum un peşte cu aspect serpentiform, o specie necunoscută de melci şi un crustaceu amfipod, a cărui înfăţişare aminteşte de un purice.
Sursa: AFP