Nicotina ar putea ajuta la refacerea memoriei
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 74 de persoane nefumătoare, cu o vârstă medie de 76 de ani. Jumătate dintre participanţi au purtat zilnic, timp de 6 luni, un plasture cu nicotină. Ceilalţi au primit un plasture placebo.
Cei care au fost trataţi cu nicotină au avut rezultate mai bune la testele cognitive de atenţie şi de memorie. Rezultatele au arătat că, în timp ce persoanele care au utilizat plasturele cu nicotină şi-au recâştigat 46% din memoria pe termen lung specifică vârstei, cei care au avut un plasture placebo au pierdut 26% din memorie.
În ciuda rezultatelor, specialiştii susţin că persoanele în vârstă nu ar trebui să se apuce de fumat şi consideră sunt necesare şi alte cercetări pentru a valida rezultatele. De asemenea, se pare că tratamentul nu are efect asupra persoanelor a căror memorie funcţionează bine.
Nicotina îi ajută pe vârstnicii cu probleme de memorie, dar dacă doza zilnică recomandată de specialişti este depăşită, atunci starea pacientului se poate înrăutăţi.
Legătura dintre nicotină şi memorie a fost descoperită în anii ’80. Nicotina stimulează receptorii din creier care au rol important în gândire şi memorie şi care, la persoanele suferinde de Alzheimer, se găsesc în număr mai mic.
Persoanele implicate în studiu şi care au purtat plasturi cu nicotină au avut senzaţii de greaţă, ameţeli şi chiar au suferit mici pierderi în greutate. Cu toate acestea, după încheierea studiului şi renunţarea la plasturi, nu au prezentat semne de dependenţă.
Sursa: AFP