Cercetătorii au descoperit cum putem slăbi printr-un simplu exerciţiu de scriere!
Cercetarea publicată în prestigiosul jurnal Psychological Science arată că femeile care au petrecut 15 minute în fiecare zi scriind despre aspectele cele mai importante pentru ele, precum relaţiile apropiate, muzica sau religia, au reuşit să slăbească mai multe kilograme decât femeile care nu au efectuat acest exerciţiu.
„Avem nevoia să simţim o integritate a sinelui”, explică Christine Logel de la Universitatea Waterloo, coautor al studiului. „Atunci când un eveniment neplăcut ne ameninţă imaginea bună pe care o avem despre noi însene, precum o ceartă cu un prieten sau eşecul la un test, ne putem reface imaginea bună reamintindu-ne cât de mult ne iubim copiii, de exemplu”, a afirmat Logel.
Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 45 de studente cu un indice al masei corporale mai mare decât 23. O valoare a indicelui corporal între 18,5 şi 24,9 reprezintă o greutate normală. Dintre voluntare, 58% erau supraponderale sau obeze.
Toate au fost cântărite, iar apoi le-a fost prezentată o listă cu valori precum creativitatea, politica, muzica şi relaţile cu prietenii sau familia. Cele 45 de voluntare au ordonat valorile în funcţie de cât de importante le considerau. După aceea, femeile au fost împărţite în două grupuri: jumătate au fost rugate să scrie timp de 15 minute despre cel mai important lucru din viaţa lor, iar femeile din grupul de control au fost rugate să explice în scris de ce una dintre valorile mai puţin importante pentru ele ar putea fi importante pentru altcineva.
Participantele la studiu au fost cântărite din nou după o perioadă cuprinsă între una şi patru luni. Cele care scriseseră despre o valoare importantă pentru propria persoană slăbiseră, în medie, 1,5 kg. În schimb, femeile din celălalt grup luaseră în greutate 1,2 kg, în medie.
Logel explică rezultatul obţinut: „Părerea despre propria persoană poate avea un efect semnificativ, dând startul unui proces care se repetă”. Astfel, spune cercetătoarea, poate că femeile care au scris despre valorile importante pentru ele nu au mai simţit nevoia ca să mănânce pentru a se simţi bine în seara în care au ajuns acasă. Treptat, se dezobişnuiesc de gustările dese. Într-o perioadă de câteva luni, o schimbare aparent neînsemnată poate genera efecte vizibile.
Acesta nu este primul studiu care arată că reamintirea propriilor valori poate avea un efect pozitiv semnificativ. Celălat autor al acestei cercetări, Geoffrey L. Cohen de la Universitatea Stanford, a efectuat un studiu în rândul unor elevi de clasa a VII-a aparţinând unor grupuri etnice minoritare, ce aveau rezultate şcolare mai slabe decât elevii albi. Cohen a observat că elevii cărora li s-a cerut să se gândească la propriile valori au prezentat rezultate mai bune la învăţătură chiar şi peste ani în comparaţie cu cei din grupul de control.
Logel afirmă că fiecare dintre noi ar trebui să facă un efort zilnic pentru a reflecta la valorile pe care le consideră importante.
Sursa: Eurekalert