Sigiliul a fost descoperit în apropierea Zidului de Vest din Oraşul Vechi al Ierusalimului şi este de dimensiunile unei monede. Pe sigiliu sunt înscrise două cuvinte în aramaică, care înseamnă „pur pentru Dumnezeu”.
Arheologul Ronny Reich de la Universitatea din Haifa a declarat că este singurul sigiliu de acest tip care a fost descoperit până acum, reprezentând un artefact unic, ce oferă indicii despre practicile religioase ce aveau loc la Templu.
Reich afirmă că sigiliul a fost folosit, cel mai probabil, în ceremoniilor religioase. Acesta era aplicat pe obiectele care urmau să fie folosite în ritualurile religioase, marcându-le ca „pure”. Specialistul a estimat că sigiliul poate data din anul 1 î.e.n până în anul 70 e.n., când soldaţii romani au distrus Templul.
Sigiliul este unul din puţinele artefacte descoperite de arheologi ce datează din cadrul celui de-al Doilea Templu din Ierusalim. Arheologii nu au acces la situl Templului, din cauza sensibilităţilor religioase şi politice (locul este considerat sfânt atât de populaţia musulmană, cât şi cea de religie mozaică), astfel că toate descoperirile de până acum au fost realizate în situri din apropiere.
Sursa: AP