Conform datelor obţinute în urma experimentelor de laborator, se pare că banalii porumbei sunt la egalitate cu primatele atunci când vine vorba de competenţe numerice.
Studiul, publicat în paginile periodicului Science, a relevat că porumbeii pot face diferenţa între diferite numere, pot identifica obiecte, pot ordona perechi şi chiar sunt capabili să înveţe noţiuni de bază din matematica abstractă. În afară de oameni, doar maimţele rhesus s-au dovedit până acum capabile de abilităţi asemănătoare cu ale porumbeilor, în cazul calculelor matematice.
Damian Scarf, Haelene Hayne şi Michael Colombo, cercetători în cadrul Universităţii Otago, şi-au început cercetările după ce au reuşit să înveţe câţiva porumbei să numere până la 3. Studiile ulterioare au evidenţiat că un porumbel, pe numele său Alex, decedat din nefericire în anul 2007, avea inteligenţa unui copil de 5 ani şi maturitatea emoţională a unuia de 2 ani.
Dacă papagalii au capacitatea de a imita fidel vorbele oamenilor, porumbelul Alex putea crea noi expresii prin combinarea semnificaţiilor mai multor cuvinte pe care le cunoştea deja.
În domeniul matematicii, acelaşi porumbel putea înţelege conceptul numeric al lui zero, care este deja o noţiune abstractă pe care oamenii nu o înţeleg decât după vârsta de 4 ani.
Sursa: Discovery News