Cipurile care se auto-repară sunt gata de lansare (VIDEO)
Echipa de cercetători a creat un circuit electronic care se reface singur cînd este deteriorat, graţie unui aliaj metalic special, capabil de a restabili conductivitatea.
Procesul de auto-reparare, în sine, durează foarte puţin şi permite cipului să-şi reia activiatea în timp record. Cercetătorii susţin că noua lor invenţie va duce la producerea gadgeturilor cu durată de funcţionare mult mai mare decât a celor din prezent, dar şi la rezolvarea unor probleme majore legate de călătoriile inter-planetare.
Procesul de auto-reparare funcţionează prin umplerea fisurilor şi rupturilor din circuit, din rezervoare miniaturale umplute cu un aliaj de galiu şi indiu, cu punct de topire foarte scăzut, aliaj care umple golurile, refăcând astfel circuitul electric din cip.
Conform aceloraşi cercetători, aliajul din microcapsule a reparat majoritatea cipurilor testate în decursul unei milisecunde, repunând astfel cipul în funcţiune. Ulterior, cipurile testate au fost monitorizate pentru o perioadă de patru ore, răstimp în care cercetătorii nu au identificat nicio pierdere a conductivităţii.
Pe baza acestor proprietăţi revoluţionare se poate creşte durata de funcţionare a unor gadget-uri extrem de populare, precum telefoanele mobile.
Sursa: BBC News