Robotul-păianjen (care are însă doar 6 picioare, spre deosebire de păianjenii adevăraţi, care au opt) dispune de patru grade de libertate pentru fiecare membru şi se poate deplasa fie cu ajutorul unor mici plăcuţe metalice prinse la capetele picioarelor, fie cu ajutorul unor roţi, în funcţie de mediul în care se află. Prin intermediul unor camere video şi al unor senzori cu infraroşii incastraţi în „genunchi”, robotul poate evita obstacole înalte sau se poate apleca pentru a trece pe sub obiecte aflate la mică înalţime.
Asemeni unei furnici, robotul poate sta pe patru picioare, iar pe celelalte doua le foloseşte pentru a îndeplini anumite sarcini. Cel mai impresionant lucru pe care Asterisk îl poate face este căţărarea pe pereţi şi pe plase aşezate vertical. Pentru ca nu face distincţia între sus şi jos, robotul-păianjen îşi poate răsuci cu uşurinţă picioarele la 180 de grade, aterizând pe cele 6 membre în deplină siguranţă.
Asterisk a stat în laboratoarele nipone timp de şase ani, iar creatorii acestuia speră ca într-o bună zi, robotul-păianjen să poată fi folosit în situaţii de dezastru, precum cele care s-au abatut asupra Japoniei în acest an.
Sursa: wired