Cândva, în Antarctica păşteau dinozauri uriaşi…
Antarctica nu a fost mereu continentul îngheţat pe care îl cunoaştem astăzi. În Cretacic, în urmă cu 70 de milioane de ani, continentul avea nu numai o vegetaţie bogată, ci şi animale foarte mari care se hrăneau cu această vegetaţie.
O echipă internaţională de paleontologi a descoperit, pe insula antarctică James Ross, fosilele unui titanosaur, aparţinând grupului sauropodelor – dinozauri erbivori patrupezi, de mari dimensiuni, cu cozi şi gâturi lungi. Din acest grup făceau parte cele mai mari specii de animale terestre care au populat planeta.
Sunt cunoscute cca. 150 de specii de sauropode, ale căror vestigii au fost descoperite în diferite părţi ale lumii, dar este pentru prima dată când fosile ale unui membru al acestui grup au fost găsite în Antarctica.
Vestigiile descoperite sunt reprezentate de porţiuni de vertebre despre care paleontologii cred că provin din treimea mijlocie a cozii unui titanosaur. Este prea puţin, deocamdată, pentru a putea determina cu precizie specia de titanosaur de care este vorba, dar descoperirea aruncă o lumină nouă asupra evoluţie vieţii pe Terra, de-a lungul erelor geologice.
Sursa: Mail Online