Un oraş plutitor – pentru imigranţii cu mult talent, dar fără vize
Ideea s-a născut în contextul unei „hemoragii de creiere” cu care se confruntă SUA: numeroşi tineri de origine străină învaţă în universităţile americane, absolvindu-le cu succes, obţinând chiar diplome de doctorat, după care părăsesc Statele Unite, deoarece legile foarte restrictive cu privire la obţinererea dreptului de rezidenţă nu le permit să lucreze în întreprinderi americane sau să înfiinţeze afaceri în SUA.
Deşi autorităţile americane văd acest lucru drept o irosire de resurse valoroase, sunt foarte departe de o rezolvare oficială a problemei, deoarece modificarea legislaţiei este un proces extrem de greoi.
Un raport publicat de organizaţia Partnership for a New American Economy arată că, în Fortune 500 (lista celor mai mari 500 de companii americane), 40% dintre firme au fopst înfiinţate de imigranţi sau copiii acestora; prin urmare, imigranţii aduc o contribuţie importantă la economia americană, însă actuala legislaţie nu încurajează implicarea lor.
O posibilă soluţie este sugerată de doi tineri oameni de afaceri – ei înşişi proveniţi din familii de imigranţi – Dario Mutabdzija şi Max Marty, care au înfiinţat Blueseed, o companie ce îşi propune să ofere imigranţilor talentaţi posibilitatea de a lucra în SUA, ocolind legile restrictive care le interzic acestora să locuiască pe teritoriul american.
Ei vor să construiască un „oraş plutitor”, o navă de croazieră, modificată, adaptată pentru cazarea unui mare număr de persoane; nava ar urma să fie ancorată la aproximativ 20 km sud-vest de Golful San Francisco, în apele internaţionale.
Nava va fi înregistrată într-o ţară cu un sistem legislativ solid şi de încredere (de pildă, Bahamas), iar rezidenţii navei vor fi supuşi legilor acelei ţări.
Ei vor putea lucra în întreprinderi americane de pe coasta de vest a SUA şi vor putea înfiinţa ei înşişi companii, creând astfel locuri de muncă pentru cetăţeni americani. De mare importanţă este existenţa în zonă a multor oportunităţi de afaceri, în apropiere găsindu-se Silicon Valley, un loc unde un tânăr intelectual inteligent şi cu simţul afacerilor poate avea mari şanse de realizare a ambiţiilor sale.
Aprovizionarea vasului-orăşel cu cele necesare ar urma să fie asigurată de firme de pe coasta Californiei, Blueseed stimulând astfel economia locală. Chiria lunară pentru un spaţiu de lucru şi de locuit pe navă va fi de cca. 1.200 USD.
Cu condiţia rezolvării unor aspecte tehnice (ce ţin de siguranţa navei în condiţii de furtună) şi financiare (Dario Mutabdzija şi Max Marty urmăresc să strângă o sumă de pînă la 30 milioane USD, pentru finanţarea proiectului lor), nava-orăşel ar putea fi operaţională în anul 2013.
Sursa: Mail Online
Sursa foto: Blueseed