Takayuki Takahashi, profesor de tehnologie robotică la Universitatea din Fukushima, a declarat pentru CNN că echipa de cercetători condusă de el lucrează la conceperea unei zgărzi dotate cu un dosimetru. Aceasta va fi ataşată la gâtul maimuţelor sălbatice înainte ca acestea să fie eliberate în sălbăticie.
Zgarda va fi dotată cu un tracker GPS şi cu un dispozitiv ce măsoară înălţimea. Oamenii de ştiinţă plănuiesc ca, în primă fază, 3 maimuţe din pădurea de lângă oraşul Minami Soma să fie dotate cu acest dispozitiv.
Oamenii de ştiinţă plănuiesc să acumuleze date de-a lungul unei luni, ca apoi să detaşeze zgarda de la gâtul maimuţelor printr-o comandă de la distanţă, urmând să fie recuperată de cercetători pentru a analiza datele colectate.
„Vrem să aflăm care este impactul pe care radiaţia îl are asupra lumii naturale, asupra pădurii, a râului, a apei subterane şi a oceanului”, a explicat Takahashi. „Vom putea întocmi o hartă care să arate cum se deplasează norul radioactiv”, a adăugat acesta.
Deşi cercetătorii umani au monitorizat nivelul radiaţiei cu ajutorul măsurătorilor efectuate din aer, aceştia spun că măsurătorile ce vor fi efectuate de maimuţele-asistent vor oferi date mai clare asupra condiţiilor de la sol.
Sursa: CNN