Lemurienii dispar în farfurie
În trecut, băştinaşii din Madagascar venerau lemurienii, considerându-i strămoşi ai primelor familii de oameni, dar în prezent influenţele exterioare au dus la uitarea acestor credinţe.
Un studiu al noilor obiceiuri alimentare ale malgaşilor, efectuat de către cercetătorii Universităţii Bangor din Ţara Galilor alături de un ONG local, a descoperit că tot mai multi lemurieni sunt împuşcaţi pentru hrană. Conform cercetătorilor, cauzele pentru care lemurienii – şi aşa periclitaţi – au ajuns în să fie încadraţi în categoria „bush meat” ţin de schimbările sociale rapide, cererea crescută de carne pe pieţele locale şi declinul tabuurilor tradiţionale.
„Când avem globalizare şi influenţe exterioare, culturile tradiţionale dispar treptat. Cu toate că tabuurile joacă încă un rol important în cultura malgaşă, sărăcia şi modernizarea au dus la pierderea respectului oamenilor faţă de natură şi animale”, este de părere Julia Jones, cercetător în cadrul acestui studiu.
Lemurienii, în special indrina, cea mai mare specie, sunt onoraţi în miturile primordiale. Astfel conform unei legende, primul om a căzut odată dintr-un copac în timp ce căuta miere, fiind salvat de la căderea mortală de un lemurian indrina, care l-a prins înainte ca omul să se zdrobească de sol.
Conform unei alte legende, lemurienii nu sunt altceva decât strămoşii care s-au rătăcit în pădurea primordială, în timpuri imemoriale, şi au fost nevoiţi să se transforme în lemurieni pentru a supravieţui condiţiilor din păduri.
Sursa: BBC News