Manfred Kayser şi colegii săi de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Erasmus din Olanda au creat IrisPlex care, prin analizarea probelor ADN poate determina, cu o acurateţe de 94%, dacă o persoană are ochii albaştri sau căprui.
Specialiştii se aşteaptă ca, în săptămânile următoare, Ministerul Justiţiei din Olanda să aprobe sistemul. De asemenea, se pare că şi Marea Britanie va opta pentru o acţiune asemănătoare.
IrisPlex este primul sistem valid care poate ajuta autorităţile să prezică o trăsătură vizibilă a suspectului. Metoda se dovedeşte utilă în cazurile în care poliţia are probe ADN prelevate de la locul crimei, dar care nu se potrivesc cu cele din baza de date.
Totuşi, metoda nu este destul de precisă încât să fie de ajuns pentru condamnarea suspectului.
IrisPlex analizează şase variaţii ale ADN-ului la nivelul unei singure baze azotate, cunoscute sub numele de polimorfismul uninucleotidic (SNP), care sunt în strânsă legătură cu nuanţa ochilor. Acestea pot clasifica culorile ochilor drept: căprui, albaştri sau culoare „nedefinită” (intermediară, verde sau gri).
Sistemul a fost testat pe oameni din şapte ţări europene, confirmând că are o precizie de până la 94%.
În curând, specialiştii vor testa noi tehnici care îi permit sistemului să identifice şi alte SNP-uri, legate de alte trăsături, precum forma ochilor sau culoarea părului.
Sursa: New Scientist