Compania vizează exploatarea aşa-numitelor pământuri rare, minerale conţinând elemente chimice aflate în cantităţi mici în scoarţa terestră, dar care au tot mai multe utilizări în tehnologiile actuale. Aproximativ 80% din pământurile rare de pe Terra se găsesc în China, a cărei politică, în prezent, este acea de a nu le exporta. Ca urmare, multe ţări sunt în situaţia de a nu-şi putea procura asemenea materiale.
Planul celor de la Moon Express Inc. este să extragă aceste resurse cu ajutorul unui vehicul de tip hovercraft măsurând 1,5 x 1,5 m. Sistemul nu ar trebui să coste mai mult de 70 de milioane de dolari.
„NASA nu a renunţat la Lună sau la spaţiul cosmic, ci a ales să privatizeze această industrie… Acum există posibilitatea ca guvernul să se implice si mai mult în explorarea spaţiului. În acest mod, se poate concentra pe proiecte mai importante, cum ar fi dezvoltarea tehnologiilor pentru a ajunge pe Marte sau pe asteroizi”, a declarat Naveen Jain, cofondatorul Moon Express Inc.
De asemenea, Jain susţine că nu ar trebui să existe probleme etice legate de acest subiect.
„Oamenii întreabă adesea ce drept avem noi să facem asta, dar ei nu înţeleg că situaţia este similară cu pescuitul în apele internaţionale: te duci, pescuieşti, iar peştele găsit este al tău, chiar dacă apa nu este proprietatea ta…”, a declarat acesta.
Specialiştii de la Moon Express Inc. susţin că urmăresc să combine tehnologiile existente pentru a crea un mod cât mai economic de exploatare a resurselor. Singura tehnologie proprie va fi cea care va asigura aselenizarea şi deplasarea pe suprafaţa Lunii.
Atunci când sistemul va fi implementat, organizaţia plănuieşte să le permită oamenilor să trimită pe Lună diverse obiecte, cum ar fi o fotografie sau chiar o urnă cu cenuşă – bineînţeles, contra cost.
Oamenii de ştiinţă din cadrul organizaţiei speră ca primul echipament să fie gata de lansare la sfârşitul anului 2013.
Sursa: LA Times