Tarsius-ul (Tarsius syrichta) din Filipine este printre cele mai mici primate din lume, cu o înălţime de doar 10 centimetri şi o greutate de maxim 160 grame. Este un animal cu o înfăţişare remarcabilă, care sperie pe mulţi în ciuda taliei sale mai mult decât modeste.
Tarsius are capacitatea de a-şi roti capul cu 180 grade, iar ochii săi imenşi au aceeaşi dimensiune ca a creierului. Este un mamifer cu activitate nocturnă care se hrăneşte perponderent cu mici insecte şi larvele acestora. Trăieşte exclusiv în păduri şi este foarte sensibil la lumina solară, zgomote şi prezenţa umană. Mai multe specii trăiesc în Filipine, Malaezia, Brunei şi Indonezia, dar cele mai periclitate populaţii sunt cele din arhipelagul filipinez.
„Oamenii sunt foarte curioşi să-i vadă de aproape, fac zgomot în preajma lor, îi pozează cu bliţ-ul orbitor pentru ochii lor sensibili. Majoritatea tarsieuşilor devin foarte stresaţi şi ajung chior să se sinucidă prin loviri repetate cu capul de copaci. Captivitatea-i ucide cu siguranţă. Dacă sunt ţinuţi în cuşti în încercărilor disperate de evadare, se lovesc repetat cu capul de gratiile cuştii şi mor deoarece oasele craniilor lor sunt foarte subţiri”, declară Carlito Pizarras, manager în cadrul Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary din Corella, pe insula Bohol.
În copilăria sa , Carlito Pizarras obişnuia să vâneze tarsieri înpreună cu tatăl său, după care-i împăia şi-i vindea turiştilor occidentali la preţul de 6$ bucata. La vârsta de 20 de ani, fostul braconier a conştientizat dispariţia micilor lemurieni şi s-a implicat în salvarea lor. Acum, la aproape 50 de ani, Pizarras crede că nu se fac îndeajuns de multe pentru salvarea de la extincţie a animalului devenit între timp emblema turistică a insulei Bohol.
În această direcţie, conservaţioniştii filipinezi derulează mai multe programe de salvare a speciei, încercând să implice mai mult autorităţile acestei ţări.
Sursa: AFP