Ochii compuşi ai animalului, care au o lungime de 3 centimetri şi 16.000 de omatidii (unităţile din care sunt alcătuiţi ochii compuşi ai artropodelor), au fost descoperţi pe insula Kangaroo din Australia şi au aparţinut unei creaturi demne de filmele SF.
Anomalocaris este considerat unul dintre animalele aflate în vârful piramidei trofice, un prădător extrem de eficient datorită corpului masiv (care ajungea la un metru lungime), fălcilor puternice şi văzului său extrem de dezvoltat.
În zilele nostre, ochiul unei muşte are aproape 3.000 de omatidii, iar al unei libelule – 30.000. Acestea din urmă sunt, de fapt, singurele vietăţi care au mai multe omatidii decât un Anomalocaris.
Experţii spun că descoperirea indică faptul că Anomalocaris trăia în ape limpezi şi bine luminate, reuşind să-şi dezvolte o vedere sofisticată şi extrem de rapidă.
Colţii, glandele otrăvitoare şi alte mecanisme defensive ale altor creaturi au apărut tocmai pentru a putea scăpa de privirea super-prădătorului.
În plus, pe lângă ochii proeminenţi, Anomalocaris avea un set de gheare acoperite de ţepi, cu ajutorul cărora îşi captura prada. De asemenea, gura circulară prevăzută cu dinţi asemănători cu canelurile făceau din Anomalocaris un prădător feroce.
Descoperirea complexităţii ochiului de Anomalocaris a demonstrat şi că acesta făcea parte din grupul artropodelor.
Deşi alte exemplare de Anomalocaris au mai fost descoperite în China şi Canada, este pentru prima dată când cercetătorii au găsit un ochi intact al unei astfel de creaturi.
Sursa: AFP