Atenţie, doamnelor! Consumul de prăjituri vă poate face… păroase
De cele mai multe ori, excesul de păr poate avea o cauză genetică, spun specialiştii. Uneori, oamenii din zona mediteraneană sau din Asia de Sud pot avea mai mult păr decât cei cu pielea albă sau cei de rasă neagră. Alteori, poate fi vorba despre o trăsătură de familie.
Cu toate acestea, experţii nu neagă existenţa altor factori care influenţează apariţia excesului de păr. Iată principalii factori – alimentari, dar şi anumite boli – care influenţează creşterea părului în locuri nedorite:
BISCUIŢII ŞI PRĂJITURILE
Ultimele cercetări relevă că o alimentaţie bogată în carbohidraţi, precum biscuiţii şi prăjiturile, poate determina creşterea în exces a părului.
Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, furnizând rapid energie şi putând fi şi cauza apariţiei rezistenţei la insulină – hormonul care ajută la metabolizarea glucozei. În asemenea cazuri, insulina devine mai puţin eficientă, iar corpul produce tot mai multă, în încercarea de a obţine efectul necesar. Însă nivelul crescut al insulinei poate stimula producerea unor factori de creştere care, la rândul lor, determină ovarele să producă prea mult testosteron. Acest hormon masculin este responsabil pentru apariţia părului în exces.
SINDROMUL OVARULUI POLICHISTIC
În cazul existenţei acestei afecţiuni, ovarele nu funcţionează în ritm normal, fiind acoperite de mici chisturi.
Această tulburare este întâlnită la 10-15% dintre femei şi face ca ovulele să fie eliberate haotic, producând menstruaţii neregulate, infertilitate, acnee şi apariţia părului în exces.
Toate femeile produc hormoni androgeni. Unele dintre ele îi produc în cantitate mai mare, iar altele, chiar dacă au un nivel normal de hormoni, pot avea folicului de păr sensibili la testosteron, lucru care declanşează o creştere a părului peste limita normală.
Aceste acumulări de păr produse de instabilitatea hormonală se situează în zona bărbiei, deasupra buzelor, a perciunilor, în regiunea inghinală sau pe piept.
AFECŢIUNI DERMATOLOGICE
Specialiştii spun că şi eczemele sau psoriazisul pot duce la creşterea părului în locuri nepotrivite. Aceste boli apar ca urmare a unor inflamaţii care cresc cantitatea de sânge din zonele afectate şi fac ca celulele să se reînnoiască mai des, accelerând creştere părului.
ANOREXIA
Femeile care suferă de anorexie au adesea lanugo, un păr fin, ca un puf, care acoperă corpul. Deocamdată specialiştii spun că nu ştiu ce anume cauzează apariţia acestui lanugo la anorexici, dar că au exclus cauza hormonală.
STEROIZII
Corticosteroizii sunt administraţi pentru reducerea inflamaţiilor şi tratarea astmului sau a artritei reumatoide. Ei conţin o versiune sintetică a hormonului cortizol, care se poate acumula în organism, producând sindromul Cushing. Tulburarea se manifestă prin creşterea greutăţii, înroşirea şi umflarea feţei şi pilozitate excesivă.
MENOPAUZA
Pe măsură ce producţia de hormoni estrogeni scade, testosteronul poate deveni hormonul dominant, făcându-le pe femei să dezvolte unele caracteristici masculine precum creşterea părului facial.
Alteori, chiar tratamentul pentru menopauză, prin terapie de substituţie hormonală, poate cauza apariţia părului facial.
Sursa: dailymail