În Columbia, şobolanii ajută la detectarea minelor anti-personal (FOTO)
Cei 11 şobolani se află în ultima fază a programului de antrenament ce îi pregăteşte să detecteze minele anti-personal ce rănesc şi ucid în Columbia sute de persoane în fiecare an.
Acest proiect al guvernului columbian a început în 2006. Şobolanii sunt antrenaţi să miroasă metalele folosite în minele anti-personal, pentru a detecta miile de arme explozive îngropate în solul columbian de-a lungul conflictului civil cu gherilele armate.
Cercetătorii columbieni au decis să folosească şobolanii pentru a detecta aceste mine deoarece, precum câinii, aceştia au un miros foarte bine dezvoltat. Spre deosebire de câini, însă, şobolanii nu riscă să detoneze minele descoperite, fiind prea uşori pentru a activa dispozitivele explozive.
Şobolanii sunt antrenaţi să recunoască o serie de comenzi vocale şi mirosurile specifice ale minelor anti-personal, iar apoi sunt lăsaţi să lucreze în aer liber. Atunci când detectează o mină, şobolanii semnalizează descoperirea săpând în pământ.
După ce au folosit 5 generaţii de şobolani, oamenii de ştiinţă sunt încrezători că programul de antrenament este suficient de amănunţit pentru a da roade.
„Aceşti şobolani vor oferi un mare ajutor celor ce desfăşoară operaţiuni de deminare. Sperăm că această generaţie de şobolani va fi gata la începutul anului viitor pentru a opera în afara laboratorului”, a afirmat Erick Guzman, unul din poliţiştii care «dresează» aceşti şobolani. Înainte de această misiune, Guzman gestiona antrenamentul câinilor-poliţişti.
Experţii nu ştiu câte mine se află pe teritoriul Columbiei, însă impactul acestora continuă să fie devastator. În prima jumătate a anului 2011, minele au ucis 40 de persoane şi au rănit alte 247, iar în 2010 au provocat în total 535 de decese şi răniri.
Majoritatea minelor sunt amplasate de gherilele FARC, o grupare de extremă-stânga aflată în conflict cu forţele guvernamentale. „Dacă în alte ţări care au semnat Tratatul de Interzicere a Minelor Anti-Personal se observă o scădere a numărului de mine, în Columbia numărul lor creşte, din cauza grupărilor criminale”, a afirmat Luisa Fernanda Mendez, directorul ştiinţific al programului de folosire a şobolanilor pentru detectarea minelor.
„Trebuie să facem toate eforturile pentru a continua procesul de deminare, altfel nu vom avea niciodată o ţară liberă”, a conchis Mendez.
Sursa: Reuters