Un prădător cu 66 de picioare cutreiera mările în urmă cu o jumătate de miliard de ani
Şirurile de urme au fost descoperite în Burgess Shale (din provincia canadiană British Columbia), un sit paleontologic renumit în întreaga lume pentru numeroasele fosile marine foarte vechi descoperite aici.
În perioada Cambriană, acum aproximativ 500 de milioane de ani, acest teritoriu era acoperit de apele unei mări tropicale.
Studiind urmele, cercetătorii de la Universitatea Saskatchewan şi Muzeul Regal din Ontario au ajuns la concluzia că ele au fost lăsate de un nevertebrat marin de cca. 30 cm lungime care, judecând după aspectul şirurilor de urme, avea cel puţin 25 de perechi de picioare.
Cel mai probabil, era vorba despre Tegopelte gigas, un artropod marin (azi dispărut), înrudit de departe cu crustaceele şi miriapodele.
Fosile descoperite anterior şi descrise în anul 1985 arătau că Tegopelte avea, probabil, nu mai puţin de 66 de picioare.
Aspectul şirurilor de urme arată că animalul era foarte agil – se putea deplasa foarte repede şi era capabil de schimbări rapide ale direcţiei de mers – ceea indică faptul era un prădător de vârf în ecosistemul în care trăia.
Sursa: CBC
Ilustraţie: Marianne Collins
Sursa foto: Royal Ontario Museum