Mai mult, statisticile indică faptul că, până acum, nu s-a mai înregistrat niciodată un val de topire care să se întindă pe o perioadă atât de îndelungată.
Topirea rapidă a gheţarilor dovedeşte că schimbările climatice au un impact imediat asupra zonei arctice. Gheaţa este are o importanţă capitală în ecosistemele din nord, aceasta oferind habitat natural pentru majoritatea formelor de viaţă, de la plancton până la urşii polari.
Cu toate că topirea va permite exploatarea unor zone care până acum nu erau accesibile şi va facilita transportul maritim, preţul plătit de umanitate va fi unul mult mai scump, anticipează specialiştii.
Pentru a stabili gradul de topire al gheţii, cercetătorul Christian Zdanowicz de la Serviciul de Prospectare Geologică al Canadei a analizat date din 69 de surse diferite. Studiul a presupus examinarea inelelor anuale ale arborilor, a unor probe de pe vârful gheţarilor şi a sedimentelor din lacuri şi din ocean. De asemenea, pentru a verifica veridicitatea acestor surse, s-au luat în considerare şi observaţii actuale din satelit.
Astfel s-a descoperit că până la jumătatea anilor ’90, nivelul gheţii marine a scăzut mai mult decât în Perioada Medievală Caldă dintre anii 800-1300.
În plus, cercetarea a indicat că topirea gheţii nu este determinată doar de temperatura aerului. În Mica Eră Glaciară, topirea s-a produs din cauza curenţilor de apă tot mai calzi, iar acest lucru se petrece şi acum.
Deşi în studii anterioare ale lui Zdanowicz se remarcă faptul că acum 6000-8000 de ani nivelul gheţii era mai scăzut decât cel actual, cercetătorul spune că situaţiile nu se pot compara. În acea perioadă, din cauza unor schimbări ale orbitei Pământului, emisfera nordică primea mai multă energie solară, lucru care a determinat topirea.
Dacă climatul nostru ar fi controlat strict de factorul orbital, atunci, la ora actuală, Pământul ar trebui să se afle într-o tendinţă de răcire treptată.
„Ritmul de topire a gheţii înregistrat în ultimii 50 de ani este fără precedent în ultimii 1450 de ani şi nu poate fi explicat prin procese naturale. Singura concluzie este aceea că gazele cu efect de seră au provocat acest eveniment”, a concluzionat Zdanowicz.
Sursa: The Globe and Mail