Plasticul hi-tech al secolului XXI: ultra-dur şi reciclabil

21 11. 2011, 12:08

Materialul realizat de specialiştii de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Paris, Franţa, poate fi folosit cu succes pentru fabricarea unor componente ale maşinilor ori ambarcaţiunilor, neputând fi fi zgâriat sau crăpat cu uşurinţă, datorită durităţii sale ridicate.

Dar acelaşi plastic poate fi reciclat: măcinat şi turnat din nou, în alte forme, el poate servi la fabricarea altor obiecte, precum lentile ori carcase pentru aparate electronice. De asemenea, poate fi reparat şi remodelat prin simpla încălzire.

Secretul constă în structura moleculară a materialului, realizată prin adăugarea unor ingrediente speciale (acizi şi un compus cu zinc) la răşinile epoxidice utilizate în mod obişnuit la fabricare plasticului.

Specialiştii francezi au obţinut astfel un material ale cărui legături între molecule se desfac şi se refac în mod continuu. Viteza acestor schimbări este mare la temperaturi ridicate (făcând astfel materialul maleabil), dar foarte lentă la temperaturi obişnuite, la care materialul este, practic, indeformabil.

Plasticul astfel obţinut poate prelucrat şi folosit în multe feluri, ceea ce îl face util pentru fabricarea a numeroase obiecte; în plus, este simplu de obţinut, deoarece are la bază răşini epoxidice obişnuite, uşor de procurat şi ale căror proprietăţi sunt bine cunoscute.

Sursa: Science News