Efectul s-ar datora unor substanţe numite catchine, prezente în cantitate mare în ceaiul verde.
Testele au durat între 3 săptămâni şi 6 luni pentru un pacient şi a presupus ca un număr de pacienţi să consume ceai verde în locul tratamentului obişnuit împotriva lipoproteinelor cu densitate mică, iar alte grupuri, de control, să primească un tratament placebo, ceai cu conţinut scăzut de catechine sau apă.
Rezultatele au demonstrat că cei care au utilizat ceaiul verde au înregistrat o scădere a lipoproteinelor cu densitate mică de până la 6 unităţi.
Infuzia de ceai verde pare să fie mai eficientă decât capsulele de ceai verde create special pentru a reduce colesterolul.
Cu toate acestea, medicii spun că persoanele care au primit deja un tratament medicamentos împotriva acestei afecţiuni nu ar trebui să renunţe la el în favoarea ceaiului verde. Cea mai bună variantă ar fi să adaugăm, la dieta noastră zilnică, o ceaşcă de ceai verde.
Specialiştii nu au identificat dovezi care să arate că ceaiul verde duce şi la creşterea nivelului colesterolului bun (lipoproteinelor cu densitate mare) sau la scăderea nivelului trigliceridelor (un alt tip de grăsimi prezente în sânge).
Sursa: Reuters