Efectul Facebook: avem mai puţini prieteni apropiaţi, dar cunoaştem mai multe persoane
Brashears a intervievat mai bine de 2.000 de adulţi şi a constat că, deşi din 1985 până în 2010 oamenii au socializat mai mult ca niciodată, numărul prietenilor adevăraţi s-a diminuat.
Cercetarea a avut la bază un chestionar în care participanţii erau rugaţi să facă o listă cu numele persoanelor cărora le-au mărturisit ceva important în ultimele şase luni. Rezultatul studiului a indicat că 48% din participanţi au indicat o singură persoană, 18% au scris două nume, 29% au menţionat mai mult de două persoane, iar puţin peste 4% nu au scris niciun nume.
În medie, participanţii aveau 2.03 prieteni apropiaţi, comparativ cu 3, câţi aveau într-un studiu similar efectuat în 1985.
Deşi avem tendinţa de a simţi că obţinem mai mult suport social din partea prietenilor din reţelele de socializare, tindem din ce în ce mai mult să ne limităm cercul de prieteni din lumea reală, afirmă cercetătorul. Brashears spune că acest fenomen nu ar trebui văzut ca unul negativ, din moment ce primim susţinere şi sfaturi din partea prietenilor virtuali, doar că nu ar trebui să neglijăm viaţa reală şi importanta prietenilor adevăraţi.
Cercetătorul avertizează că există o diferenţă între contactul online şi cel personal. Astfel, chiar dacă oamenii tind să cunoască mai multe persoane graţie Facebook şi celorlalte reţele sociale, nivelul de încredere scade, lucru indicat de faptul că problemele cele mai intime sunt împărtăşite unui număr tot mai mic de prieteni.
Sursa: ABC News