Sindromul nasului alb – epidemia mortală a liliecilor – şi-a dezvăluit secretele
Sindromul nasului alb este produs de o ciupercă microscopică – Geomyces destructans – care se transmite cu uşurinţă prin contact direct, în cadrul coloniilor de lilieci.
Studii realizate asupra unor lilieci sănătoşi, infectaţi experimental cu G. destructans, au arătat că aceştia au contractat boala în proporţie de 100%, demonstrând astfel cât de contagioasă este maladia.
În nord-estul SUA – cea mai afectată parte a ţării – populaţiile de lileieci au scăzut cu cca. 80% din cauza acestei boli mortale, a cărei cauză a rămas necunoscută timp de ani de zile.
Boala produce modificări ale comportamentului normal al liliecilor, făcându-i să se trezească în mod repetat din starea de hibernare şi provocându-le stări de agitaţie; acestea duc la consumul excesiv de energie şi la pierderea rezervelor de grăsime din corp, astfel încât liliecii mor, în cele din urmă, de foame.
Reducerea populaţiilor de lilieci poate avea efecte foarte grave, deoarece aceste mamifere au în natură un rol extrem de important, ajutând la menţinerea sub control a populaţiilor de insecte care, altfel, ar avea un impact devastator asupra agriculturii.
Descoperirea, în fine, a agentului patogen care provoacă sindromul nasului alb îi va ajuta pe specialişti să găsească un tratament eficient care să oprească răspândirea bolii.
Sursa: Science Daily