Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Medicine a demonstrat cum ar putea funcţiona un medicament special, care se ataşează unei tumori canceroase şi care se activează doar atunci când intră în contact cu o undă luminoasă. Acest lucru înseamnă că tratamentul anti-cancer poate fi folosit cu o mai mare acurateţe, fără a dăuna ţesutului sănătos aflat în jurul tumorii.
În medicina contemporană există trei tipuri de terapii pentru cancer: folosirea radiaţiilor, eliminarea tumorilor prin chirurgie şi folosirea de medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Toate cele trei metode prezintă efecte secundare, astfel că oamenii de ştiinţă încearcă să descopere noi terapii care oferă un grad de precizie mai mare.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii de la National Cancer Institute din Maryland, SUA au folosit un anticorp ce are drept ţintă proteinele aflate pe suprafaţa celulelor canceroase. Acestui anticorp i-a fost ataşat o substanţă chimică, IR700, ce putea fi activată cu ajutorul luminii infraroşii. Această lungime de undă a luminii poate pătrunde câţiva centimetri în pielea umană.
Pentru a testa combinaţia anticorp-IR700, cercetătorii au implantat tumori în spatele unor şoareci de laborator. Apoi, acestora le-a fost administrat medicamentul şi au fost expuşi luminii infraroşii. Rezultatele studiului au fost încurajatoare: „În comparaţie cu şoarecii netrataţi, s-a observat o reducere semnificativă a volumului tumorilor şi o prelungire a duratei de supravieţuire. Această metodă de distrugere selectivă a celulelor reduce daunele produse celulelor sănătoase”, au explicat cercetătorii.
Înainte ca această metodă de combatere a cancerului să fie folosită pe oameni, aceasta trebuie supusă unor texte de toxicitate, însă cercetătorii sunt optimişti că tratamentul va fi aprobat.
Sursa: BBC News