Datele, valabile pentru anul 2010, depăşesc cele mai pesimiste predicţii elaborate de specialişti acum 4 ani. Astfel, în 2010 omenirea a lansat în aer cu 564 de milioane de tone de dioxid de carbon mai mult decât în 2009, o creştere de 6%.
Cantitatea suplimentară de emisii poluante înregistrată în 2010 depăşeşte emisiile individuale a tuturor ţărilor de pe Terra, cu excepţia a 3 state: China, SUA şi India, liderii în clasamentul emisiilor de gaze cu efect de seră.
China şi SUA sunt statele responsabile pentru jumătate din cantitatea suplimentară de emisii poluante, conform calculelor efectuate de Gregg Marland, profesor de geologie la Universitatea Appalachian din SUA. Acesta a afirmat că este vorba despre o „creştere monstru” a emisiilor poluante, cea mai mare înregistrată până acum.
În 2007, Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) a emis ultimul raport pe tema încălzirii globale, afirmând că viteza creşterii temperaturii la nivel global depinde de cantitatea de emisii poluante. În noile date ce privesc emisiile poluante depăşesc cel mai pesimist scenariu elaborat de oamenii de ştiinţă. Acesta prevede o creştere a temperaturilor globale cu 2,4 până la 6,4 grade Celsius până la finalul acestui secol.
Sursa: UKPA