Câinii plimbaţi de bărbaţi sunt mai agresivi
Oamenii de ştiinţă au studiat modul în care comportamentul câinilor este influenţat de propriul sex, vârstă şi mărime, dar şi de anumite caracteristici ale persoanei care îl plimbă. În urma cercetării, specialişti au remarcat că impactul cel mai mare asupra comportamentului canin îl are sexul persoanei care plimbă câinele, precum şi prezenţa sau absenţa lesei.
Studiul a fost realizat în urma observării unui număr de aproape 2.000 de interacţiuni între câinii din oraşul Brno, Cehia. Observaţiile au fost făcute în cursul plimbărilor de dimineaţă şi al celor de după-amiază.
Rezultatele au arătat că interacţiunea cea mai frecventă între câini este mirosirea. Cu toate acestea, acţiunea de a se mirosi reciproc şi frecvenţa cu care este practicată depinde de existenţa sau absenţa lesei. Câinii care sunt ţinuţi în lesă se miros mai rar unii pe alţii şi se ameninţă între ei de două ori mai mult, comparativ cu animalele lăsate libere.
Specialiştii cred că acest fenomen este determinat de frustrarea pe care câinele o resimte din cauza ţinerii în lesă, care nu îi permite să-şi desfăşoare comportamentul firesc.
Atunci când se întâlnesc, câinii au obiceiul să alerge împreună. Cum cei ţinuţi în lesă nu au această posibilitate, ei se simt ameninţaţi şi sunt predispuşi la agresivitate. În plus, au intenţia de a-şi proteja proprietarul, acesta fiind văzut ca o resursă de hrană şi afectivitate.
De asemenea, studiul a reliefat şi că, spre deosebire de masculi, care preferă să se joace cu femele, acestea din urmă „se înţeleg” la fel de bine cu masculii ca şi cu alte femele. Motivul, spun specialiştii este acela că femelele, având pui, sunt obişnuite să se joace mai mult.
Câinii plimbaţi de bărbaţi tind să se manifeste mai agresiv decât cei plimbaţi de către femei, iar specialiştii spun că este posibil ca acest fenomen să fie unul determinat cultural, influenţat de modul în care stăpânul îşi dresează câinele.
Câinii au capacitatea de a percepe semnalele subtile ce trădează emoţiile şi stările de spirit ale oamenilor de lângă ei. Faptul că omul este binevoitor sau este în defensivă ori agresiv se reflectă, astfel, şi în comportamentul câinelui.
Sursa: Discovery News