Oceanele Terrei, punctul de start al sfârşitului lumii?
Omul de ştiinţă susţine că o singură schimbare evolutivă care s-ar petrece în rândul microbilor ce populează oceanul i-ar putea lăsa pe oameni în imposibilitatea de a respira.
Până acum 2,35 de miliarde de ani, atmosfera planetei nostre era dominată de prezenţa metanului şi a altor gaze cu efect de seră. Apoi, în mod inexplicabil, cianobacteriile (algele albastre-verzi) au început să producă oxigen liber, ca urmare a fotosintezei. În urma procesului digestiv, cianobacteriile au eliberat oxigenul (O) din moleculele de apă (H2O). Astfel, atmosfera, alcătuită în mare parte din oxigen, a permis evoluţia vieţii pe Pământ.
Singura problemă în acest proces, spune Kirschvink, este că nimeni până acum nu a reuşit să explice motivele care au stat la baza lui. Prin urmare, există posibilitatea ca procesul să fie unul reversibil. În acest caz, atmosfera va fi iar dominată de gaze irespirabile, urmările fiind devastatoare pentru toate formele de viaţă de pe Pământ.
În plus, specialistul spune că, deşi şansele producerii acestui fenomen sunt relativ mici, el nu poate fi prevăzut, tocmai din cauza lipsei de cunoştinţe legate de evenimentele de acum 2,35 de milioane de ani.
Sursa: io9