Suntem mult mai paşnici decât strămoşii noştri. Află de ce!

25 10. 2011, 12:20

Există mai multe motive care, împreună, au dus la declinul violenţei de-a lungul timpului. Unul dintre motive a fost intensificarea schimburilor comerciale. În comerţ, ceilalţi oameni devin mai valoroşi dacă sunt în viaţă. Mai mult, comerţul dă naştere unor înclinaţii altruiste reciproce, pentru că se încearcă anticiparea nevoilor celorlalţi, care vor plăti pentru produsele satisfăcătoare.

Alfabetizarea, pe de altă parte, a dus la apariţia jurnalismului, care mereu a vegheat asupra ratei criminalităţii.

Emanciparea femeii este un alt motiv al schimbării. Odată ce femeile au început să capete mai multă putere, nivelul violenţei a scăzut.

Cu toate acestea, oamenii din prezent au impresia că trăiesc în vremuri extrem de violente. Una dintre cauze este ceea ce Steven Pinker numeşte „miopie istorică” – o tendinţă care ne face să dăm multă atenţie vremurilor mai apropiate de noi, despre care cunoaştem mai multe informaţii, şi să luăm mai puţin în considerare vremurile îndepărtate, despre care avem o imagine mai ştearsă. În prezent, putem contoriza atacurile violente, dar nu le cunoaştem pe cele din trecut, pentru a putea face o comparaţie obiectivă.

Omul contemporan, susţine Pinker, că trebuie să înţeleagă că modernitatea ne-a oferit cîteva dintre cele mai preţioase lucruri pe care se bazează societatea contemporana, iar unul dintre aceste daruri este nivelul scăzut de violenţă.

Sursa: New Scientist